0566393036
obeck.klacany@gmail.com
2024 április 23, kedd - Béla
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed

Kétnyelvűség

Tudta, hogy azokon a településeken, ahol nemzeti kisebbségi lakosság él, a község államnyelvű neve mellett a
kisebbséginyelvű megnevezést is fel kell tüntetni, mégpedig a település kezdetét és végét jelző közúti jelzőtáblákon, a közigazgatási szerv épületein vagy a kisebbségi nyelven kiadott határozatokon? Továbbá kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni állomásépületen a vasútállomás, a közigazgatásiszervnek helyet adó épületen pedig az illető szerv nevét.

A nemzeti kisebbségi nyelvek használatát szabályozó törvényszerint az emberek életét, egészségét, biztonságát vagy vagyonát fenyegető veszélyre figyelmeztető minden információt, feliratot és közleményt a nyilvánosság számára elérhető helyen az államnyelvű szöveg mellett kisebbségi nyelven is közölni kell. Ez a kötelezettség többek között az építkezésekre is vonatkozik, tehát az illetékes építési hivataloknak ügyelniük kell a kisebbségi nyelvhasználati törvény betartására. A fenti szabályozás be nem tartása közigazgatási szabálysértésnek minősül.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény különböző területeken írjaelő a kisebbségi nyelvi jogok kötelező érvényesítését. Ez alól a közúti jelzőtáblák sem jelentenek kivételt. A kétnyelvűség megvalósítása sok esetben az önkormányzatok és az állami szervek felelős hozzáállásán múlik. Azokon a településeken, ahol valamely nemzeti kisebbséghez tartozó lakosok élnek, autóbusz-állomáson, repülőtéren, kikötőben is fel lehet tüntetni a községnevét kisebbségi nyelven. Ezek az önkormányzatok a településen az utcaneveket és más helyi földrajzi megjelöléseket is feltüntethetik az adott kisebbség nyelvén.


A nyilvánosság tájékoztatására szánt minden felirat és közlemény, különösen az árusítóhelyeken, sportlétesítményekben, vendéglátóipari egységekben, az utcákon, az utak mellett és felett, a repülőtereken, az autóbusz-állomásokon és vasútállomásokon kisebbségi nyelven is közölhető, mégpedig egész Szlovákia területén. A kisebbségi lakosságú települések esetében a törvény a nyelvek sorrendjét sem szabályozza.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: